Velkommen til Kattens Vern

 

Fakta

 

 

Noen eksempler på konsekvensene når katter blir overlatt til seg selv.

 

 

 

 

Eksempel på HIV - smittet ukastrert hannkatt.

 

 

 

Etter lang tids hjemløshet ble denne katten fanget inn på Askøy utenfor Bergen. Imumforsvaret til katten var så svakt, at sår rundt hals og andre deler på kroppen ikke lenger grodde. Resultat av dette ble åpne betente sår og hevelser i huden. Svært svak og utmattet ble katten tatt hånd om av Kattens VERN, men det var ingenting annet vi kunne gjøre enn å gi den en verdig død. Dessverre viser undersøkelser at så mye som seksti prosent av hannkatter som lever et liv i hjemløshet blir smittet av HIV - viruset.

 


 

 

Denne katten hadde stått lenge i køen hos Kattens VERN.En svært ille og hektisk sommer gjør beklageligvis at vi ikke klarer å få plass til alle som trenger det før det er for sent. Ingen er mer lei seg enn oss, men det koster å drive kattevern, og det skal gjøres forsvarlig for de kattene vi tar inn. Plassmangel er det største problemet - i snitt har vi hatt rundt 100 katter i sommer til enhver tid, og selv om vi skulle ønske det, så klarer vi ikke å ta inn alle vi får tips om. Noen kommer i ventekø, og for lille Sunniva var det dessverre for sent.

 

Sunniva og familien hennes hadde bosatt seg i Søre Skogveien i Bergen - tre store og to små. Hva Synniva døde av vet vi ikke eksakt, men mangel på pleie og nødvendige medisiner er nok årsaken. Hadde vi bare hatt plass litt før.....

 

Men hvem bærer egentlig ansvaret for Sunnivas død? Er det vi som ikke klarte å få plass og pleie tidsnok? Er det samfunnet rundt? Er det kanskje kattemammaen som var freidig nok til å få barn uten tak over hodet?

 

Pilen peker nok i flere retninger - men en utmerker seg mer enn andre: Den som engang eide kattemor bør føle skyld. Mange kastrerer ikke kattene sine. Romantisk forestillinger om at de "skal da ha et naturlig liv" har vi hørt mange ganger. "Det er jo lett å gi bort kattunger" er en annen. "Det er dyrt å sterilisere" mener også mange. Men kan du sette en pris på den lidelsen Sunniva ble utsatt for? Og alle de andre tusenvis av kattunger som lider samme skjebne hvert eneste år? Har du ikke råd til å kastere katten din, så skal du ikke ha katt! Mener du at det er lett å gi de bort? Da tenker du jo egositisk, for det er altfor mange kattunger - de "heldige" havner i kattehimmelen hos dyrlegen - det er tross alt bedre og dø brått og uten lidelse enn å lide Sunnivas skjebne. MEN HVA ER VITSEN MED Å SETTE LIV TIL VERDEN FOR SÅ Å TA DET KORT TID ETTERPÅ?

 

Skulle ønske folk ville våkne - selv ansvarlige folk med p-piller i bakhånden har jo ingen garanti for at pusemor ikke plutselig blir borte. Og hva gjør du med p-pillene da? Gjemmer de til neste katt mens den gamle katten streifer rundt og lager flere Sunnivaer?

 

VÅKN OPP FOLKENS! DU bærer ansvaret som katteieier - 100%! Løp til veterinæren allerede i morgen. Det er ingenting som hindrer deg i å ta ansvar for at neste Sunniva ikke blir født. Det er ingenting som hindrer deg i å ta ansvar - kun du selv. Et lite steg for deg - et stort steg for katteslekten!

 

Fatih - Sunnivas søster kom til hektene hos oss. Hun er nå omplassert.

 

 


   
  Kom inn på hjelpesenteret med utrolig mye verk i hodet sitt som måtte dreneres. Ørene frostskadd og det ble fryktet at også nyrene skulle være skadet pga mat og vannmangel, men de ser ut til å klare seg.
     
  Ble funnet døende i en vanndam på en presenning. Hadde da gått ute i området i minst 6 måneder. Når han ble plukket opp, klarte han ikke engang å reise seg, pga sult. Han veide bare 2,2 kg når han kom inn, og kroppstemperaturen var kun 33 grader. Gjennomsnittlig vekt på en voksen hannkatt er ca.5 kg.
     
  Gikk lenge ute i en bakgård. Ordentlig bakgårdskatt som levde et tøft og hardt liv. Kom inn med mange sår og infeksjoner.
     
  Gått ute i lengre tid. Holdt til på en flyplass sammen med 6 andre katter. En sliten, underernært og skitten katt når han kom inn på hjelpesenteret.
     
  To kattunger funnet ute alene, sultne og skitne.
 

 

 

 

 
 

SOFIANS SKJEBNE

 

 
  Denne katten gikk i lang tid som hjemløs på Øvstun i Bergen. Da Kattens VERN fanget den inn viste det seg at katten var fiv positiv og kjeven var brukket. Dessuten hadde den store sår rundt halsen som ikke ville gro, og øynene var kraftig betente. Katten ble avlivet.
     
 

JOSEPH`S SKJEBNE

 

 
  Etter å ha hatt katten på venteliste hos oss i to måneder, fikk vi endelig kapasitet til å kunne gripe fatt i denne saken. En iskald februarnatt kl. 00.30 satte vi fellen med rykende fersk fisk liggende inni, utenfor Johanneskirken i Bergen sentrum hvor katten holdt til. Katten var en såkalt villkatt, derfor måtte vi vente til natten kom, det er da de kommer fram på leting etter noe å spise. Joseph - som vi valgte å kalle ham, falt fort for fristelsen, og bare etter noen minutter hadde han gått i fellen.
 

 

En skitten katt med rennende øyne var vårt første inntrykk av ham. Det var blitt sent på natt og vi tok Joseph med oss til et varmt sted.

 

Så bar det til veterinæren dagen etter... Det ble tatt full helsesjekk på ham, og helt rolig satt han bare der og lot seg undersøke. Det viste oss tydelig at han ikke var så redd som vi trodde i utgangspunktet, - Joseph hadde helt tydelig hatt et hjem engang.

 

Resultatene av prøvene var langt fra gode. Nyresvikt, ødelagt lever og infeksjoner i øynene og kroppen. Han hadde heller ikke flere tenner igjen i munnen. Joseph ble avlivet. Han var så ødelagt og sliten av et knalltøft liv som hjemløs at det var for sent å gjøre noe for ham.

 


Vi leser til stadighet i avisene om katter som blir satt ut i pappkartonger, om katter som blir mishandlet osv. Men: Skjebner som Josephs, er det mange hundre ganger flere av, enn sakene som kommer fram i avisene. Det finnes tusenvis av hjemløse katter i Norge som blir rammet av lignende tragedier som Josephs. De fleste såkalte villkatter lever et liv i ensomhet og sult, og når de blir svake og syke, skjuler de seg, dette fordi de er et rovdyr, og instinktene forteller dem at de må skjule seg for å kunne overleve. De blir da liggene skjult i skoger, sprekker i murer osv.

 

De aller fleste såkalte villkatter er født i hjem hos mennesker. De er født til å være husdyr, med andre ord er de helt fra fødselen av blitt vant med menneskelig hjelp for å kunne overleve. Når de søte små kattungene vokser opp, blir de stelt og matet av mennesker, - ja, mange ganger blir de nesten forgudet av sine eiere.

 

Det finnes mange grunner til at en katt blir hjemløs - den største er at katten blir kjønnsmoden. Hunnkattene får løpetid vanligvis i 6 - 7 månedersalderen. Det som oftest skjer i perioden hunnkatten har løpetid er at en hannkatt oppsøker henne eller at hun begynner å lete etter en hannkatt. Paringsleken kan vare i flere døgn og i mange tilfeller kommer det flere hannkatter og det blir slagsmål. De blir så opptatt av sine naturlige instinkter at de kommer på avveie - og blir hjemløs.

 

Katten streifer nå rundt på egenhånd uten erfaring til å kunne klare å overleve. Den som har vært vant med å få maten servert, ligge i en lun og god sofa, blitt lekt og dullet med, er nå helt overlatt til seg selv. Når sulten innhenter den for alvor, spiser katten nesten hva det måtte være. Jord, papir med matlukt og døde insekter er det letteste å få tak i. Den begynner å lete i bosspann og finner gjerne bedervete matrester osv. Kanskje klarer den å fange en mus eller fugl en gang i blandt, men da katten aldri har trengt å lære av sin mor hvordan man overlever på denne måten, er den en elendig jeger i den forstand. Ofte blir den jagd og skremt av mennesker, og etter noen måneder begynner den å miste tilliten dem. Den desperate kampen for å overleve er nå begynt for alvor, nå er den lille søte kattungen som ble født i en lun flettet kurv blitt en "villkatt" som mange mennesker hater og ser på som en pest og plage. Etter måneder uten menneskelig kontakt og omsorg er nå katten blitt så sky at den rett og slett ikke tør å komme nær mennesker. Dette fordi katten er et rovdyr, og instinktene og de naturlige rovdyrrefleksene blir av den grunn sterkere av det tøffe livet den nå lever.

 

Samtidig ligger det latent i den fra fødselen av at mennesker betyr mat og omsorg. Derfor blir det også naturlig for katten å holde seg der folk ferdes, men kommer helst fram om natten når det er stille i gatene, på desperat leting etter noe å spise. Sakte men sikkert brytes immumforsvaret ned av feilernæring og infeksjoner, og katten dør i relativt ung alder. I løpet av tiden den leve har de også formert seg, - nye tragiske skjebner fødes og historiene gjentar seg. Med Josephs historie håper vi at flere katteeiere kan ta denne triste fakta seriøst og gå å få sterilisert/kastrert katten sin. La oss alle bidra til at det blir mindre av disse sørgelige skjebnene...

 


FAKTA

 

  • Norge har en dyrevernspolitikk som vi dessverre ikke kan være stolt over. Mange andre europeiske land, har et mye mer velutviklet hjelpeprogram for eierløse dyr. Det meste av denne hjelpen er finansiert av veldedighet. Dette er land som ikke er så rike som Norge, likevel tar de seg råd.
  • Det finnes over 50 000 hjemløse katter i Norge i dag.
  • I forhold til Norge, har Danmark 6-7 ganger så mange mennesker som støtter dyrevernorganisasjoner som har katten med i sine programmer.
  • Kattens pels har ikke det samme vannavstøtende fettlaget som mange andre nordiske dyr, er katten våt i 5-6 minusgrader, kan den lett fryse ihjel hvis den ikke finner ly.
  • Føder en katt ungene sine ute, og temperaturen er mindre enn 6 grader, dør de nyfødte ungene hennes.
  • Katten er et ørkendyr, og trenger flere tusen år på å tilpasse seg klimaet i Norge.
  • 90% av alle henvendelser dyrevernorganisasjoner får, handler om katter. Hjemløse katter her i Norge, er et menneskeskapt problem. Hadde disse dyrene fått leve i sitt naturlige element, hadde det ikke fantes katter i Norge.

 

 

 

En nasjons storhet og dens etiske fremskritt kan bedømmes etter måten den behandler dyrene...
Jeg mener at, jo mer hjelpeløst et dyr er, desto mer er det berettighet til menneskets beskyttelse fra menneskets grusomhet.

 

-Mahatma Gandhi-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Design&CMS&Hosting

Norpartner AS